Ga naar de inhoud

Jezelf informeren

Actieve rol pakken

Bij ingrijpende gebeurtenissen kun je het gevoel krijgen dat je grip verliest. Misschien ben je bang geen goede kwaliteit van zorg meer te kunnen leveren. Of je merkt dat je kennis of vaardigheden niet meer goed aansluiten bij je (nieuwe) taak. Bijvoorbeeld wanneer je te maken hebt met een patiënt met complexe problematiek. Je kunt daar een actieve rol in pakken door jezelf goed te informeren.  

Jezelf informeren kan op veel manieren:  

  • Via de overdracht aan het begin van je dienst
    Focus niet alleen op informatie over de patiënt(en), maar vraag je collega’s ook naar bepaalde veranderingen in werkomstandigheden of hoe je iets het beste kunt aanpakken.  
  • Blijf op de hoogte van veranderingen in protocollen
    Spreek bijvoorbeeld als team af hoe jullie veranderingen actief met elkaar delen. 
  • Bezoek informatiebijeenkomsten die de organisatie organiseert
    Deelname kan je veel opleveren: je hoort uit de eerste hand wat er speelt en kunt meteen vragen stellen.  
  • Verdiep je in nieuwe wetenschappelijke inzichten
    Het kost tijd om protocollen up-to-date te houden en om er nieuwe wetenschappelijke inzichten in te verwerken. Het kost bovendien tijd om nieuwe werkwijzen in te voeren. Jij kunt daar zelf een bijdrage aan leveren door op zoek te gaan naar evidence based practice. Bij evidence based practice maak je een weloverwogen keuze. Je baseert je bij die keuze op inzichten uit de wetenschap, op jouw kennis en ervaring als zorgprofessional en natuurlijk op de wensen en ervaringen van de patiënt.Bronnen voor evidence based practice:

    • De richtlijnen beschrijven de beste zorg voor een bepaalde patiëntengroep, bijvoorbeeld bij sepsis of delier. De informatie is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten, systematisch samengesteld door zorgprofessionals en patiënten en up-to-date.  
    • De Beter laten-lijst
      Op deze lijst zie je welke interventies en acties nog vaak worden toegepast, terwijl wetenschappelijk is aangetoond dat ze niet werkzaam zijn. De lijst is samengesteld door en voor zorgprofessionals.  
    • De Landelijke Protocollen Ambulancezorg
      De ambulancezorg werkt landelijk met deze protocollen voor professioneel werken. De protocollen zijn mede gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. 
    • Databases als Pubmed, Cinahl of Cochrane
      In deze databases kun je systematisch zoeken naar wetenschappelijke publicaties. Je moet daar wel een beetje handigheid voor hebben. Is zoeken in een database nieuw voor jou? Vraag dan een collega om hulp. Vooral mensen die net zijn afgestudeerd, verpleegkundig specialisten en physician assistants weten hun weg er vaak goed in te vinden. Sommige organisaties hebben ook een (wetenschappelijk) bureau dat ondersteuning kan bieden.  

    Jouw eigen professionele kennis en ervaring zijn zeker waardevol. Het is dan wel belangrijk, dat die in lijn zijn met de laatste inzichten van de wetenschap. En dat je altijd afstemt op de wensen van de patiënt, of met zijn naasten als de patiënt niet aanspreekbaar is. Dus blijf je eigen expertise ook inzetten! 

  • Scholing
    Overweeg om een
    training of scholing te volgen. Dit is een goede manier om aanvullende kennis en vaardigheden op te doen. Een training of scholing kun je volgen over een inhoudelijk onderwerp, maar ook als je vaardiger wilt worden in evidence based practice. Scholing kan ook bestaan uit het meelopen met een collega van dezelfde of een andere organisatie. Zo kun je van elkaar leren en nieuwe ideeën opdoen.